Parlament donosi direktivu o pravu na popravak

Europski parlament prošlog je tjedna usvojio stajalište o direktivi za jačanje prava na popravak i smanjenje utjecaja masovne potrošnje na okoliš. Cilj je olakšavanjem popravka neispravnih uređaja potaknuti održiviju potrošnju, smanjiti količinu otpada i poduprijeti sektor servisiranja.

Prema Izvješću Europske komisije, bacanje potrošačkih uređaja koji se mogu popraviti ima velik utjecaj na okoliš jer povećava emisije CO2 i stvara 35 milijuna tona otpada na godinu u EU-u. Parlament se već više od desetljeća zalaže za jačanje prava potrošača na popravak te je dao niz prijedloga Europskoj komisiji da popravke učini sustavnima, isplativima i privlačnima. Ovo stajalište Parlamenta odnosi se na prijedlog Europske komisije iz ožujka i izravan je odgovor na zahtjeve građana Europske unije; prema rezultatima studije Europske komisije, 77 % građana bi radije popravilo uređaj nego kupilo novi, ali ga najčešće bacaju zbog preskupog ili nedostupnog popravka. Potrošači koji odluče kupiti novi uređaj umjesto da poprave stari, gube oko 12 milijardi eura godišnje. Kako navodi Parlament, prepreka održivijoj potrošnji je i planirano zastarijevanje proizvoda, tj. takav njihov dizajn da propadnu nakon određenog vremena te ugrađivanje dijelova uređaja tako da se ne mogu izvaditi i zamijeniti. Uz navedeno, elektronika je najbrže rastući izvor otpada u EU-u, a uređaji se i dalje često ne recikliraju.

Prema novoj direktivi, prodavači bi u zakonskom jamstvenom roku bili obvezni dati prednost popravku ako je on povoljniji od zamjene ili ima jednaku cijenu kao uređaj, osim ako je popravak neizvediv ili je potrošaču nepraktičan. Zastupnici predlažu i produljenje jamstvenog roka za jednu godinu nakon popravka uređaja, a potrošači će imati pravo na popravak proizvoda poput pametnih telefona, bicikala, usisivača te perilica rublja i nakon isteka jamstvenog roka. Kako bi popravak bio privlačniji, zastupnici se zalažu za to da proizvođači nude potrošačima zamjenske uređaje tijekom popravka, a u slučaju da se uređaj ne može popraviti, da im ponude obnovljeni uređaj. U svim državama članicama osnovale bi se internetske platforme koje će pomoći potrošačima u pronalasku servisera u njihovoj blizini, a proizvođači trebaju osigurati informacije o popravku i održavanju uređaja. Isto tako, neovisnim serviserima i krajnjim korisnicima treba osigurati pristup rezervnim dijelovima te informacijama i alatima potrebnima za popravak po razumnoj cijeni.

Državama članicama ostavljena je sloboda odlučivanja hoće li poticati popravke kuponima i financijskim poticajima iz nacionalnih fondova. Vezano uz internetsko tržište, taj dio direktive za sada nije usvojen, što ostavlja prazninu za potrošače koji naručuju proizvode online iz trećih zemalja.

Parlament i države članice EU-a moraju se još dogovoriti o konačnoj verziji zakona. Nakon usvajanja stajališta od strane Vijeća, 7. prosinca započinju pregovori o preoblikovanju mjera u zakone, a očekuje se da bi nova odredba mogla biti definitivno usvojena prije europskih izbora u lipnju sljedeće godine.

Prijedlog direktive o pravu na popravak dopunjuje inicijative EU-a o ekološkom dizajnu i jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, a odgovor je na preporuke građana iznesene u izvješću o Konferenciji o budućnosti Europe.

Ostvarenje prava na popravak jedan je od koraka za postizanje kružnog gospodarstva u EU-u do 2050. u okviru Europskog zelenog plana koji pruža smjernice za klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Najčešće postavljenim pitanjima i odgovorima na njih vezanim uz pravo na popravak možete pristupiti ovdje.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”