Na reviji „Čarobne ruke“ predstavljene sjajne kreacije

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN U programu sudjelovalo više od stotinu učenika i obrtnika

Na reviji „Čarobne ruke“ predstavljene sjajne kreacije

Na reviji - Čarobne ruke, koju je u varaždinskom hotelu Turist u nedjelju, 11. veljače, organizirala Sekcija frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, u dvosatnom programu svoje sjajne kreacije predstavilo je osamdeset učenika i dvadeset obrtnika.

Na već drugoj reviji - Čarobne ruke predstavljene su kreacije učenika varaždinske Srednje strukovne škole koji se školuju za zanimanja - frizer, kozmetičar, modni dizajner, modni tehničar i galanterist, te učenika Srednje škole "Arboretum Opeka" iz Marčana, koji se školuju za zanimanje - cvjećar, a podršku su im pružili učenici koji se školuju za zanimanja - grafičar i medijski tehničar na Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Oni su tom prigodom s velikim uspjehom predstavili struku za koju se školuju, pri čemu su pokazali veliku kreativnost i umijeće. Na reviji su svoje kreacije  predstavili i obrtnici - frizeri, kozmetičari i modni kreatori, koji su tako podržali i motivirali učenike, svoje buduće kolege.

Program „Čarobne ruke“  osmislila je Sekcija frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje pod vodstvom predsjednice Lidije Pintarić, kako bi se potaknula suradnja obrtnika i srednjih škola, ali i kako bi učenici koji se školuju za obrtnička zanimanja dobili prigodu predstaviti sebe, svoje radove i svoje buduće zanimanje.

Prvi korak na poslovnom putu

Kada je prije više od godinu dana gospođa Lidija Pintarić, predsjednica Sekcije frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje predstavila koncept Čarobnih ruku, oduševili smo se, iako nismo bili sigurni na koji način ćemo ostvariti tu ideju kojom povezujemo naše obrtnike, učenike i njihove mentore. Već prošlogodišnja revija Čarobne ruke nadmašila je sva naša očekivanja, a na ovogodišnjoj, drugoj reviji, ostvarili smo još veći uspjeh. Nastup na ovoj reviji za učenike, buduće obrtnike, je prvi važan korak na njihovom poslovnom putu - istaknuo je u pozdravnom govoru Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, koji je tom prigodom zahvalio na podršci Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, jedinicama lokalne samouprave i sponzorima te članovima Udruženja koji  plaćanjem komorskog doprinosa omogućuju i organizaciju ovakvih projekata.

Ovu priredbu pohvalio je i Dražen Jagić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, koji je posebno istaknuo važnost obrtništva u gospodarstvu Varaždina, dok je Igor Šoković, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije naglasio značaj ovakvih priredbi za promociju obrtničkih zanimanja.

Prije godinu i pol u komorski sustav ušlo je puno novih ljudi koji su donijeli nove, svježe ideje i koji su svojim elanom doprinijeli i organizaciji ovakvih, hvalevrijednih projekata - naglasio je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Priredba koja osigurava budućnost obrtništva

Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije  istaknula je kako će ova priredba kojom se osigurava budućnost obrtništva, prerasti u tradicionalnu, a posebno je pohvalila obrtnike koji „trud i ljubav prema poslu svojim rukama pretaču u svoje proizvode i usluge“.

Učenicima i obrtnicima koji su sudjelovali u programu Čarobne ruke zahvalnice su uručili Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika, i Lidija Pintarić, predsjednica Sekcije frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje.

Revije učenika i obrtnika

Na reviji svečanih frizura svoje su kreacije predstavile Erin Volarić, Lea Ćurić, Lea Lambreščak, Ana Minđek, Helena Vupora, Helena Zemljak, Lucija Krobot i Rea Šobak. Modeli, koje su šminkale - Melani Pintarić, Leonarda Šafran i Petra Žugec, nosili su haljine modnog salona Brokat dizajnerice Snježane Radev.

Na reviji avangardnih frizura predstavljene su kreacije Lare Vugrinec, Zite Miličević, Anje Grozdek, Anje Križmarić, Dore Galović i Tene Vugrinec. Modele su šminkale - Lucija Pavičić, Paula Perši, Maja Želimorski, Lana Vusić i Lea Jakupak. Mentorice frizerima su  Zdenka Mavriček, Melina Martinez i Jelena Tucelj, a kozmetičarima - Lidija Sović i Vesna Biankini.

Kreacije ostvarene od starog trapera, pod mentorstvom nastavnica Ane Detoni i Verice Busije, na reviji su predstavili -  Ivona Bunić, Livia Đudajek, Emilija Furjan, Renata Lodeta, Lea Magić, Lily-Beth Tomašević Sirovec, Katarina Preininger,Nika Težački, Elena Samobor i Dino Zeba.

Na reviji cocktail haljina svoje kreacije su predstavili Sara Ivančić, Lorena Ferenčina, Chiara Ivančić, Klara Jambrešić, Ida Hlapčić, Patricija Kolar, Štefica Vresk, Renata Modrić, Loris Zelenko, Leona Zeman, Iva Slatki, Helena Kušter, Emanuela Mlinarić i David Vresk. Njihove mentorice su Marija Šulak Želimorski, Mirjana Nižetić, Matilda Ađić Ivančir, Predrag Cuklin i Danica Radmanić.

Na reviji su nastupili i budući galanteristi - Lana Gojević, Monika Cingesar, Vanessa Malnar, Lorena Kihas, Danijel Bogdan, Dominik Gašparić, Petra Oršoš, Lorena Pintarić, Ena Fišer i Katarina Amadori, koji su predstavili svoj završni rad - torbe, koje su izradili pod mentorskim vodstvom Sanje Makšan.

Svoje su kolekciju cvjetnih radova predstavili i budući cvjećari - Doroteja Korpar, Martina Kešer, Viktorija Pajtak i Patricija Horvat, pod mentorstvom profesorice Blanke Pazman.

Na reviji obrtnika predstavljene su kreacije dizajnerica Vesna Grgurić, Ivane Kuzminski, Melite Kukec i Snježane Radev, ženske frizure - Winifred Tomiše, Mateje Ljubek, Klare Marčec, Daliborke Hrupek, Karmenke Špoljarić, Lee Šmic, Mirjane Rihtarec, Ane Kliček Cikač, Tajane Novak, Andreje Volarić, Nives Kocijan, Andreje Čiček Lepoglavec, Nevenke Vincetić , Natalije Brdar, Patricije Lesjak i Lidije Pintarić te muške frizure - kreacije Marina Šimeka i Nevenke Vincetić.  Predstavljen je i nakit obrtnice Dunje Varga Štefanec.

Lidija Pintarić, predsjednica Sekcije frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje

Na Čarobnim rukama predstavljeno osam zanimanja

Na ovogodišnjoj reviji predstavljeno je osam obrtničkih zanimanja.

Ideja o manifestaciji Čarobne ruke nastala je u razgovoru s našim obrtnicima koji vape za zaposlenicima, kojih na tržištu nema dovoljno. Jedan od razloga je i to što mnogo djece nakon završene srednje škole ne ostaje u struci, jer mnogima od njih nedostaje motivacije, ali i samopouzdanja. Stoga smo osmislili i organizirali ovu reviju kako bi učenici koji se školuju za obrtnička zanimanja predstavili svoje znanje, vještine i kreativnost. Vjerujem da je sudjelovanje u ovoj priredbi učenike motiviralo da ostanu u struci za koju se školuju, da su stekli potrebno samopouzdanje i da vjeruju u sebe i svoj rad - istaknula je Lidija Pintarić, predsjednica Sekcije frizera i ostalih djelatnosti za uljepšavanje Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

 

Andreja Volarić, vlasnica frizerskog studija ljepote Erin u Novom Marofu

                                           Poticaj kreativnim učenicima

Mentorica sam i svake godine primam učenike, a mentorica sam i svojoj kćeri. Sudjelovanjem na ovakvim priredbama podržavamo struku i potičemo učenike da se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Posao frizera zahtijeva stalno usavršavanje, jer se trendovi brzo mijenjaju, Internet je napravio svoje. Među učenicima je puno jako talentiranih koji na ovakvim priredbama imaju priliku pokazati svoju kreativnost, zato su Čarobne ruke jako dobar projekt - rekla je Andreja Volarić.  

Nevenka Vincetić, vlasnica frizerskog obrta „Nancy“ u Ivancu

Uljepšavati ljude čini beskrajno zadovoljstvo

Podržavam ovakve priredbe jer one omogućavaju učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja da pokažu svoj talent i da u konkurenciji s vršnjacima teže biti bolji. Tako potičemo njihov razvoj i napredovanje u struci. Uljepšavati ljude čini beskrajno zadovoljstvo - naglasila je Nevenka Vincetić.

Melita Kukec - modna dizajnerica iz Varaždina, vlasnica obrta za modu i dizajn KOOKABEE DESIGN

Živjeti od svog rada

Uvijek se rado odazovem na takva događanja koja organizira Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, jer se tako povezuju škola i struka, a učenici se motiviraju da upisuju obrtnička zanimanja. Onaj tko ima znanja i vještina uvijek će moći pristojno živjeti od svog rada - poručila je Melita Kukec

Danica Radmanić, stručni učitelj - mentor u Srednjoj strukovnoj školi

Kreacija od ideje do realizacije

Učenici su uz naše mentorstvo izradili svoje kreacije, od ideje do realizacije. To im je veliki motiv da potvrde kako su savladali vještine koje su im potrebne. Na takvim priredbama oni se mogu uspoređivati s drugim učenicima, a nama mentorima je to potvrda da idemo u dobrom smjeru i da ih kvalitetno podučavamo - istaknula je Danica Radmanić.

Rea Šobak, učenica 4. razreda Srednje strukovne škole

Veliki izazov za učenike

Sudjelovanje na Čarobnim rukama je pomicanje mojih granica, to je veliki izazov koji mi omogućuje stjecanje novih iskustava koja će mi dobro doći kasnije, kada budem tražila posao. Za reviju sam napravila svečanu frizuru na kojoj sam radila oko sat i pol - rekla je ova učenica koja je na državnom natjecanju osvojila prvo mjesto u avangardnim frizurama.

Vanessa Malnar, učenica 3. razreda Srednje strukovne škole

Torbicu ne može napraviti svatko

Ja sam veliki obožavatelj torbica, pa me je zanimanje galanterista privuklo. Do sada sam napravila puno torbica, neke sam poklonila a neke čuvam za sebe. Na reviji sam se predstavila s unisex torbicom u obliku polumjeseca za večernji izlazak, koja je proba za moj završni rad - rekla je Vanessa Malnar.

DSCF2847 carobne ruke69 carobne ruke74 DSCF2503 DSCF2516 DSCF2528 DSCF2531 DSCF2581 DSCF2592 DSCF2595 DSCF2607 DSCF2651 DSCF2661 DSCF2665 DSCF2679 DSCF2689 DSCF2704 DSCF2723 DSCF2753 DSCF2805

DSCF2950 DSCF2966 DSCF3056 DSCF3273 DSCF3311 DSCF3349 DSCF3418 DSCF3431 DSCF3464 DSCF3538 DSCF3568 DSCF3588 DSCF3622 DSCF3717 DSCF3736 fotografija skinuta s stranica VŽŽ prva fotka revija_carobne_ruke_2024 (130) revija_carobne_ruke_2024 (131)

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”