U krizi COVID-19 varaždinskim obrtnicima od Grada Varaždina 1000 kn mjesečno do 1.7.2020., od Varaždinske županije 3000-5000 kn jednokratno i od Države 3250 odnosno 4000 kn mjesečno za plaću i plaćanje doprinosa na taj iznos

Nakon desetak godina obrtnici, kao i ostali gospodarstvenici, našli su se u novoj ekonomskoj krizi. Ovog puta, izazvanoj  pandemijom korona virusa. Pogodila je sve i preko noći preokrenula život naopačke.

Za razliku od prijašnjih situacija, u ovoj krizi obrtnici nisu ostali prepušteni sami sebi. U pomoć su se uključili svi, od krovne institucije Hrvatske obrtničke komore koja je odmah  otpisala komorski doprinos za 2.kvartal i u pregovorima s Državom uspjela izboriti da mjere HZZ od 3250 odnosno 4000kn potpore  kao i otpis doprinosa,  mogu koristiti i obrtnici za sebe  ne samo za njihove djelatnike, do institucija na lokalnoj razini.

Nakon što je prvotno Varaždinska županija iz svojih mjera pomoći isključila varaždinske obrtnike, 28. travnja proširili su mogućnost dobivanja pomoći od 3-5 tisuća kuna i na obrtnike s područja Grada Varaždina.

Grad Varaždin početkom travnja osnovao je Poduzetnički fond za obrtnike i poduzetnike koji ne rade zbog korona virusa, a kojim se podmiruju troškovi  potrošnje vode, plina, zbrinjavanja otpada i najma. Udruženje nije bilo zadovoljno postavljenim uvjetima za dobivanje potpore pa je nakon sjednice Upravnog odbora 21. 04.2020. na kojoj su prisustvovali Mario Lešina predsjednik Povjerenstva za gospodarstvo Grada Varaždina i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan,  zatražilo proširenje Odluke kako slijedi: 

  1. Spomenuta odluka o provođenju mjera pomoći obrtnicima trebala bi se proširiti i na one obrte koji nisu zatvoreni samo po odluci stožera CZ jer ima obrta koji nisu obuhvaćeni odlukom, ali zbog prirode posla ne mogu raditi ili rade u znatno manjem obujmu. Njima je jednako teško.
  2. Kod podnošenja zahtjeva za plaćanjem troškova plina, vode i smeća, računi mogu biti manji od iznosa 1000 kn pa očekujemo da se podnositelju zahtjeva isplati razlika od ukupnog iznosa podnesenih računa do navedenih 1000 kn na njegov ŽR ili tekući račun, kako bi obrtnik tim sredstvima mogao podmiriti račune za struju, telefon i slično.
  3. Smatramo isto tako da se dopunom odluke treba dopustiti podnositi zahtjev i onim obrtnicima koji imaju poslovni prostor na području grada, a sjedište obrta im je prijavljeno na nekoj drugoj adresi(uglavnom je to adresa stanovanja), dakle izvan grada Varaždina jer oni svojim poslovanjem također doprinose razvoju grada, a i gradu plaćaju komunalna i druga davanja.

Odlukom o dopuni Odluke od 20. travnja 2020. Grad Varaždin uvažio je primjedbe Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, a odlukom Gradskog vijeća, nakon podnjetnih amandmana kluba vijećnika HDZ i Gradonačelnika vezane upravo za prijedlog Udruženja,  omogućio i oslobođenja plaćanja komunalne naknade obrtnicima koji posluju na području grada Varaždina, a sjedište obrta nemaju prijavljeno u Varaždinu.

Kad tome dodamo da su varaždinski ugostitelji oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju do kraja 2020.godine i svi obrtnici u gradskim prostorima kao i oni u prostorima Udruženja obrtnika Varaždin, plaćanja najma dok traje ova situacija, ukupno gledajući, obrtnici su zadovoljni potporama koje su im na raspolaganju  jer u ovoj kriznoj situaciji svaka je kuna izuzetno važna.

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

AKTUALNO! Najčešća pitanja vezana uz potpore za očuvanje radnih mjesta obrtnika i njihovih radnika

Obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano Koronavirusom (COVID-19) Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je novu mjeru:  Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

Upravno vijeće HZZ-a, na svojoj održanoj sjednici dana 2. prosinca 2020.  usvojilo je nove Uvjete i načine korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Također, donesena je i nova mjera Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID – 19) za siječanj i veljaču 2021.

Više informacija na: mjere


OBRTNIK MOŽE OSTVARITI PRAVO NA POTPORU ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Kompletnu dokumentaciju možete preuzeti ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/aktualne-mjere

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/upute

i primjere popunjenih obrazaca koje možete pronaći ovdje:

https://www.hok.hr/gospodarstvo-i-savjetovanje/aktualne-mjere-obrasci-i-upute-covid19/obrasci

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”