Hrvatska obrtnička komora započinje postupak relicenciranja obrta i pravnih osoba koji izvode naukovanje

U skladu s člankom 38. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu (127/19, 41/20) Hrvatska obrtnička komora dužna je provesti postupak provjere ispunjenosti uvjeta za izvođenje naukovanja kod svih obrtnika i pravnih osoba koji su licencirani prije više od sedam godina.

Na temelju navedene zakonske odredbe Hrvatska obrtnička komora putem područnih obrtničkih komora pristupa postupku relicenciranja.

Usklađivanje s trenutno važećim propisima je važno kako bi se osiguralo da učenici obavljaju naukovanje u sigurnim i provjerenim uvjetima. S obzirom da su materijalno-tehnički i kadrovski uvjeti u obrtima i pravnim osobama podložni promjenama, zakonodavac je ovom izmjenom zakona propisao ograničenje trajanja licencije na sedam godina. Nakon tog perioda potrebno je ponovno provjeriti uvjete, odnosno izvršiti relicenciranje.

Kroz cijeli postupak relicenciranja obrte/pravne osobe vodit će savjetnici za obrazovanje područne obrtničke komore koji će kontaktirati obrte/pravne osobe koji se trebaju relicencirati te će im pomoći savjetima i uputama, kao i pribavljati dio dokumentacije po službenoj dužnosti.

Preuzimanjem aktivne uloge u provedbi strukovnog obrazovanja obrtnici i pravne osobe daju veliki doprinos kvaliteti provedbe naukovanja jer na taj način osiguravaju najstručnije mentore za podučavanje naučnika izravno u samom poslovnom procesu. Ovakav način provedbe naukovanja dokazano stvara višestruke koristi za sve koji su uključeni u njen proces; obrte i tvrtke, učenike i gospodarstvo u cjelini.

Daljnje informacije možete dobiti na https://www.hok.hr/obrazovanje/strukovno-obrazovanje-za-programe-vezanih-obrta/relicenciranje

Prikupljanje podataka radi novih načina informiranja obrtnika

Otvorite upitnik

Cilj upitnika u prilogu je prikupljanje dodatnih podataka o obrtima, koji su potrebni radi novih načina informiranja obrtnika, a to su SMS poruke i obavijesti putem e-pošte te radi razvijanja programa i usluga koje će unaprijediti položaj i status obrta i obrtništva u našem društvu.


Pored toga, podaci iz upitnika potrebni su i radi kvalitetne pripreme za projekte Europske unije te ažuriranje baze izvoznika. Popunjene te potpisom i pečatom ovjerene upitnike dostavite na adresu svog udruženja, koja glasi:

UDRUŽENJE HRVATSKIH OBRTNIKA VARAŽDIN

KUKULJEVIĆEVA 13/II

42000 VARAŽDIN

ili na:

Pop Up

Udruženje obrtnika Varaždin iznajmljuje poslovne prostore

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”